Ekcem/Dermatitis

Ekcem/Dermatitis


Svetska organizacija za alergiju je predložila da svako lokalno zapaljenje kože označi kao dermatitis, u okviru koga se razlikuje ekcem (atopijski i ne-atopijski), kontaktni dermatitis (alergijski i nealergijski-iritantni) i druge forme dermatitisa. Primarne zapaljenske lezije kože uključuju papule, eritematozne makule i vezikule koje se mogu širiti u plake. Sekundarne lezije, kao posledica infekcija i mehaničkih ogrebotina, javljaju se kod težih formi i mogu da postanu dominantne, a ispoljavaju se formiranjem krusta i vlaženjem. Hronični dermatitis je često suv, sa zadebljalom i perutavom kožom.
Primarni cilj kod kontaktnog dermatitisa predstavlja otkrivanje i otklanjanje odgovornog noksičnog agensa, dok je terapija atopijskog dermatitisa (ekcema) usmerena na izbegavanje svih kožnih iritanasa, adekvatnu hidrataciju kože i energično lečenje sekundarnih infekcija.
Kožu zahvaćenu ekcemom treba prvo očistiti Biljnim losionom, nakon toga naneti Chamomile mleko koje omekšava kožu i priprema je za nanošenje Biljnog Balzama E. Za kupanje je bitno koristiti sapun bez deterdženata koji ne isušuje i ne iritiraja atopičnu kožu, zbog čega je razvijen Baby tečni sapun. Noćurak Biljna krema dodatno štiti i neguje kožu, vraća joj lipide i stvara zaštitni sloj.