Fleke/Hiperpigmentacije

Fleke/Hiperpigmentacija


Pigmentacija kože nastaje kao rezultat metaboličke aktivnosti visoko specijalizovanih dendričnih ćelija melanocita. Melanociti kože nalaze se u epidermalno-dermalnim papilama, gde u ćelijskim organelama melanozomima proizvode melanin i prevode ga do susednih keratinocita. Produkcija melanina u koži i njegov transfer intenzivira se pod uticajem hormona estrogena i UV zračenja. Posledica takve stimulacije je povećana produkcija melanina i tamnjenje kože. Melanin je najefikasnija zaštita od sunca jer sprečava štetne UV zrake da prodru u dublje slojeve kože i izazovu oštećenja. Dishromija je promena boje kože usled poremećaja u količini pigmenta – melanin, hemosiderina ili karotena. Brojni faktori mogu uzrokovati generalizovanu ili cirkumskriptnu promenu boje kože. Dele se na hiperhromije (hiperpigmentacije), hipohromije i ahromije. Hiperhromije (hiperpigmentacije) nastaju zbog povećanog stvaranja melanina u koži ili zbog nagomilavanja hemosiderina ili karotena. Hiperhromije po lokalizaciji i površini kože se dele na generalizovane i cirkumskriptne. Postoje različiti tipovi cirkumskriptnih hiperpigmentacija, kao što su:
1.Lentigine (Solar Lentigo, senilne, staračke pege): Lentigine su jedna od manifestacija oštećenja kože usled UV zračenja. Prema jednoj studiji, rizik od pojave lentigina veći je 1,6 puta kod osoba koje su imale dve ili više opekotina od sunca u toku 20 godina.
2.Melazma je stečena hiperpigmentacija kože u vidu šare, poznata i kako chloasma. Može se javiti u toku trudnoće, usled hormonskog disbalansa ili kao posledica uzimanja oralne kontracepcije ili nekih antikonvulzivnih lekova.
3.Fotokontaktni dermatitis: Naječešći uzročnici ove vrste hiperpigmentacije su biljke koje sadrže psoralene (limun, smokva, paškanat, celer i td.) i neki kozmetički preparati.
4.Berloque dermatitis: Lokalizovan je iza uha i na lateralnim stranama vrata. Pojedini parfemi sadrže 5-metoksi psoralen i uzrokuju Berloque dermatitis.
Ostale vrste hiperpigmentacija su Poikioderma Civatte, Inocotinentio pigmeti, Eritema fixum, Efelide.

Izvor: Specijalistički rad Novi trendovi u formulaciji preparat da depigmentaciju kože, mr ph Ljiljana Vujadinović, Beograd 2002.